Baan Training Material


We have had look at numerous Baan Training document, but none of them explained in terms which are easy to understand and easy to grasp for the Baan Technical Consultant / Baan Developers. Most of the documents speaks on vague topics and doesn’t have the right examples to support the different concepts available.

To cut short, we have prepared a document  which doesn’t boast on the number of pages it has (as it has bare minimum), but it definitely boasts about the simplicity of language used to make any layman understand the concept of  Baan Technical with real ERP scenarios and examples. It not only covers  functionality in easy to understand language but also gives real scenarios which one can associate with, thus making the understanding simpler.

The following ERP LN Technical Ebook’s are available

a) ERP LN Software Architecture

b) Difference between Baan IV to LN

c) Developer Master Data

d) ERP LN Session

e) ERP LN Report

f) ERP LN Dashboard

g) LN Program Scripts

h) LN DAL Concepts

As said by great thinker’s, everything comes at a price. The things which you get for free is really not worth it. So for the effort’s we have put in to compile this ebook’s with all our experience put in to place, it is being sold for meager amount.

You can order your copy of  ebook, by making payment via Paypal to the paypal id rk.raikar@gmail.com

 

Ebooks_Prices

Once payment is made drop a mail to fullonbaan@gmail.com. Will mail you the ebook.

Alternatively if you dont have paypal account drop a mail to fullonbaan@gmail.com will provide details on how to avail this ebook. In the mail, kindly mention your Full Name and Contact No.

Advertisements

Data Migration


Data Migration

Three segments of data must be considered – master data, transactional data and historical data.

MASTER DATA
Most of the master data will come from your existing application; however, the new ERP application most likely has additional master tables and fields that will need to be populated to create a fully functional company.

Master data includes the following:
• Items/Parts
• Customers
• Vendors
• BOMs
• Routings
• Warehouses

Referential data, such as:
• Area (used by Sales side)
• Number series
• Statistical groups

TRANSACTION DATA

This group of data includes the following:
• Open Accounts Receivable
• Open Accounts Payable
• Open Purchase Orders
• Open Work/Production Orders
• Inventory, Lots

There are several approaches on managing the open orders. Depending on the volume of data and other internal factors, you may choose to handle these transactions in one of the following ways.

Accounts Receivable
1. Migrate open receivables to the new ERP application, or
2. Receive payments in existing system and post adjusting entries in the new ERP application

Accounts Payable
1. Migrate open payables to the new ERP application, or
2. Process open payables in existing system. Hold checks until normal mailing time. Do not enter new vendor invoices in existing system if they will not be paid from that system.

Sales / Production / Purchase Orders

1. Migrate open orders to the new ERP application, or
2. Run a report of open orders. Manually enter the orders into the new ERP application.

HISTORICAL DATA

Historical data can be dealt with in several different ways.
1. Migrate part of the historical data based on transaction date
2. Keep all of the historical data in your existing application
3. Create a data mart; export all historical data to the data mart and turn off the old application

The benefits to the last approach greatly outweigh the other options. You do not need to keep your existing application up and running to access historical data. This eliminates the requirement to maintain the system and be concerned about user access to the data.

OTHER CONSIDERATIONS

1. Use the training and testing phases of the project to determine the gaps between the old and new applications; identify and validate proposed solutions
2. Implementation of a new ERP application is often the time organizations choose to make changes that have been under consideration for a while or changes where everyone has been waiting for the ‘right time’. Now is the time to evaluate your options.
3. The best way to get a head start on configuring your new production company, which results in a more efficient go-live conversion, is to set up a master company in parallel with the test environment(s).

Some of the ways you can use this master company are:
• As decisions are made on how you want ‘new’ data set-up, populate the master company
• Export the configuration from this master company into pilot test companies
• Validate and test assumptions on the way this master company is configured
• Import the configuration of the master company into your new production company after you have completed the validation and as part of your go-live data migration

BaaN Interview Questions – II



Question Bank

Program Script

1. What are the major advantages of a dll

(a) It improves the performance of a program using it.

(b) It helps to save memory as the functions in Dlls are shared among several programs running concurrently.

(c) Functions in Dlls can be upgraded without having to recompile all the applications using it.

(d) All of the above.

Ans – (b), (c)

 

2. A variable declared as extern in program script

(a) Can be used in other objects of the same session like forms, reports etc.

(b) Can be used in other programs called from this program.

(c) Cannot be used in functions of the same program script.

(d) Cannot be used in event sections of the same program script.

Ans – (a), (b)

3. Write the order of execution of the following event sections.

(a) When.field.changes

(b) On.input

(c) Check.input

(d) After.field

Ans – (c ), (b), (a), (d)

4. When a Display Session is invoked, which of the following sections of a form field get executed.

(a) init.field

(b) before.field

(c) before.display

(d) check.input

(e) on.input

Ans – (a), (b), (c )

1. db.insert() 2. db.update() 3. db.delete() 4. dal.new() 5. dal.update()

6. dal.destroy() 7. abort.transaction() 8. commit.transaction() 9. A Select query

5. Which of the above starts a database transaction in Baan.

(a) 1,2,3

(b) 1,2,3,4,5,6

(c) 1,2,3,4,5,6,9

(d) All

Ans – (b)

6. Which of the above ends a database transaction in Baan.

(a) 1,2,3,4,5,6,7,8

(b) 7,8

(c) Only 8

(d) 7,8,9

7. Database transactions are allowed only in

(a) The DAL

(b) The UI choice sections of user options

(c) The UI choice standard options of ‘cont.process’ and ‘print.data’.

(d) All the sections of a UI script.

Ans – (a), (b), (c)

8. The ‘for update’ keyword is used in SQL query

(a) while updating a record.

(b) while deleting a record.

(c) while inserting a new record.

(d) to lock a record to prevent more than one process to update the same record simultaneously.

Ans – (a), (b), (d)

9. Which of the following is true regarding ‘retry points’ in Baan V.

(a) Retry points enable Baan V to re-execute a transaction after an abort transaction is produced by the database.

(b) Retry points should always be positioned at the start of a transaction.

(c) Only one retry point should be defined per transaction.

(d) None of the above.
Ans – (a), (b), (c)

10. Which of the following are true with respect to DAL

(a) A DAL is implemented as a DLL to enforce the logical integrity rules for a particular table.

(b) A DAL can enforce the logical integrity rules for two related tables.

(c) A DAL doesn’t necessarily be linked to any table.

(d) All the above.

Ans – (a)

11. Which of the following are not advantages of DAL.

(a) Enforcement of logical integrity rules for a table, irrespective of from where it is accessed.

(b) Code reuse – Integrity rules do not have to be replicated in each session that uses a table.

(c) Modularity – Separation of user interface actions (handled in UI script) and database actions (handled in DAL).

(d) Performance improvement – DAL significantly improves performance of transactions on a table.

Ans – (d)

12. A business method in a DAL can be called from

(a) a UI script.

(b) a Dll

(c) another DAL

(d) None of the above.

Ans – (a), (b), (c)

13. A UI script contains ‘check.input’ event section for a field of the main table and for a non-database form field. DAL for this table contains a property hook for the table field. User changes the value of both the fields on the form.

(a) check.input event section will get executed for the main table field.

(b) check.input event section will get executed for the non-database field.

(c) Property hook will get executed for the table field.

(d) All of the above.

Ans – (b), (c)

14. When a DAL exists for the main table of a session, then in the UI script

(a) The ‘check.input’ sections for fields of the main table are not executed.

(b) The ‘check.input’ sections for non-database form fields are not executed.

(c) The ‘when.field.changes’ sections for fields of the main table are not executed.

(d) The ‘when.field.changes’ sections for non-database form fields are not executed.

Ans – (a)

BaaN Interview Questions – I


QUESTION BANK

QUESTIONS:

Form

1. There are ..…. types of forms.
Ans: 4 (Four)

2. Can one form be attached to more than one session?
Ans: Yes

3. What is the significance of field ‘Horizontal’?
Ans: If this check box is selected, records are shown below each other. If this check box is cleared, records are shown side by side.

4. Forms are stored by ……….
Ans: Language

5. When a session is started, BaaN tools decide in which language the form should be displayed. This decision is based on the ……………… attached to the ………
Ans: language, user

6. The runtime equivalent of form is called ………
Ans: dump

7. Can form type and session type be different?
Ans: No

8. Multi-occurrence fields in a form can be from
a. Tables and labels
b. Only main table
c. Main table and form fields
d. Only non-key fields of main table
Ans: (c)

9. For a form field, valid field types are
a. Input, display, input only, view
b. View, search, input, display
c. Input, output, view, database
d. Input, input only, display, display only
Ans: (d)

10. A view field occurs in form type
a. 1
b. 2
c. 3
d. 4
Ans: (c)

11. How do you attach User specific options on form?
Ans: Through form commands

12. User can modify standard command set attached to Form (true/false)
Ans: True

13. One can auto-compile forms and Menus after changes, if true, explain (true/false)
Ans: True. By setting in development parameters template

14. User is able to edit the forms attached to different package VRC, if true, explain (true/false)
Ans: True. Should have development authorization for the PVRC

15. After saving and existing from form editor, the changes done on form are available at runtime, explain (true/false)
Ans: False, if not auto-compile. True, if auto-compile

Session

16. Name different types of sessions.
Ans: Maintain, Display, Print, Update, Graph, Conversion

17. Name different window types.
Ans: Modeless window with menu, Modal window with menu, Dialog, No window, Synchronized dialog, List window

18. What is form type for dynamic session?
Ans: 5

19. A session can consist of the following components
a. Program scripts, tables, messages, labels and questions
b. Tables, messages, reports, forms, program scripts
c. Program scripts, tables, forms, reports, help text
d. Program scripts, tables, forms, reports, help text, menus
Ans: (c)

20. A session can be created without having a form, report and table – True/False
Ans: True

21. Is it possible to zoom to two different sessions from a single field – True/False
Ans: True

22. What is dynamic session?
Ans: A session where the developer does not have to determine exactly where forms and fields are placed, or what they look like. Instead, the developer has to define the contents and structure of the session and the sequence of the object on the form. Dynamic sessions can be used to minimize the information that is displayed in a session for a particular user. For example, you can define the authorizations for a user so that certain forms and fields of a session are not displayed.

23. What is Dialog Synchronization
Ans: Multi occurrence and single occurrence on the same main table

24. What is Child Synchronization
Ans: Multi occurrence and multi occurrence on the different main tables

25. What is the significance of field ‘Synchronization’?
Ans: If you generate a multi occurrence session (the Multi-Occurrence check box is selected), you can select this check box to synchronize the multi occurrence session with the single occurrence session that is filled in the Secondary Session field.

26. Session with “Expired” status is available at run time (true/false)
Ans: False

DAL

1. What is DAL?
Ans: Data Access Layer. Library with same name as table. Used to control logical integrity of Baan tables.

2. DAL can be bypassed while accessing data from tables (true/false)
Ans: False

3. What is naming convention for DAL? (How DAL is identified)
Ans: Same as table name

4. One table can have many DALS (true/false)
Ans: False

5. What are different types of Hooks in DAL?
Ans: Object and Property hooks

6. What do you mean by Property Hooks?
Ans: Functions related to specific property (main table fields). Called to perform necessary table field checks

7. What do you mean by Object Hooks?
a. Functions to check logical integrity of objects (records)

8. Which are different Data Access Methods?
a. Dal.update(), dal.new(), dal.destroy()

9. The Hooks in DAL can be invoked through UI scripts/DLLs/Functions? (true/false)
a. True

10. Mess/Message functions can be used in DAL (true/false)
a. False

11. How do you retrieve error messages from DAL?
a. Dal.get.error.message()

12. Hooks in DAL can be bypassed by UI script? (true/false)
a. False

13. Functions (other than object hooks) used in DAL can be called by UI script, if true explain (true/false)
a. True. By dal.start.business.method()

14. Libraries/functions can be attached/included in DAL (true/false)
a. True

15. check.input written in UI script bypasses .check() property hook in DAL (true/false)
a. False

Program Scripts

1. One program script can be attached different sessions? (true/false)
a. True
Business Object Interface

Functions/DLLS

1. What is difference between function and DLL?
a. Functions are included in the code at the time of compilation. Libraries are included at runtime (dynamically)

 

Reports

1. What are different types of Reports in Baan?
a. Type 1
b. Type 2
c. Type 3

2. One report can be attached to different sessions (true/false)
a. True

3. What are different types of Report layouts?
a. Before.report
b. Header
c. Before.field
d. Detail
e. After.field
f. Footer
g. After.report

4. One report script can be attached to different reports? (true/false)
a. False

5. Session can print more than one reports simultaneously, if true please explain? (true/false)
a. True (using brp.open() function)

6. Report can have multiple detail layouts (true/false)
a. true

7. Can you print the layouts conditionally, if true please explain? (true/false)
a. True (By means of Output Expression)

8. Can you print fields on report conditionally, if true, please explain? (true/false)
a. True (By means of Print Condition)

9. The layouts can be blocked through UI script/program script? (true/false)
a. true

10. The sorting order of the fields to be printed can be handled at report level (true/false)
a. true

11. Suppose data is sorted Order Wise in Program Script, and by Item wise at Report level, the data will be printed by
a. Order Wise
b. Item Wise
c. Order, Item wise
(Answer : b)

12. Fields can be unlinked from Domains at report level (true/false)
a. True

13. The labels can be changed dynamically on reports, if true please explain (true/false)
a. True (Use Labels as field variables)

Menus

1. Menus can be attached to form fields? (true/false)
a. True

2. Through menu parameters can be passed to other (child) sessions? (true/false)
a. True

3. Menu can be attached to Menu fields? (true/false)
a. true

General

1. User can be attached to multiple companies attached to different package combinations? (true/false)
a. False

2. User can be attached to multiple companies attached to same package combinations? (true/false)
a. True

3. User can be attached to different package combinations at the same time? (true/false)
a. False

4. User have development authorizations
a. Package VRC wise
b. Package Combination wise
c. Company wise

(Answer : a)

5. Data dictionary is maintained
a. Company wise
b. Package Combination wise

(Answer: b)

6. Tables are maintained
a. Company wise
b. Package Combination wise

(Answer: a)

Learning DAL 2 effectively


DAL – Data Access Layer (Version 2) is supported in Infor’s latest version of Baan Software i.e. ERP LN 6.1. Compared to previous version of DAL which is supported in Baan V c, there are considerable amount of changes which DAL has undergone to support additional functionalities.

I have had look at numerous DAL documents, but none of them explained in terms which are easy to understand and easy to grasp for the Baan Technical Consultant / Baan Developers. Most of the documents speaks on vague topics and doesn’t have the right examples to support the different concepts available in DAL.

To cut short, i have prepared a document on DAL which doesn’t boast on the number of pages it has (as it has bear minimum), but it definitely boasts about the simplicity of language used to make any layman understand the concept of DAL with real ERP scenarios and examples. It not only covers entire DAL functionality in easy to understand language but also gives real scenarios which one can associate with, thus making the understanding simpler.

The topics that are covered in the e-Book ” DAL (Version 2) Simplified”

  • Overview of DATA ACCESS LAYER
  • Business Rules
  • Create a DAL
  • Edit a DAL
  • Compile a DAL
  • DAL Functions
  • Hooks
  • Different Types of Hooks
  • Hooks with examples
  • Property Hooks Overview
  • Property Hooks Type
  • Property Hooks Example
  • Object Hooks Overview
  • Object Hooks Type
  • Object Hooks Example
  • Field Dependency Overview
  • Field Dependency Example
  • Business Method Overview
  • Calling a Business Method
  • Business Method Example

As said by great thinker’s, everything comes at a price. The things which you get for free is really not worth it. So for the effort’s i’ve put in to compile this ebook with all my experience put in to place, i am selling it for meagre amount.

In order to book your copy of e-book ” DAL (Version 2) Simplified”, drop a mail to fullonbaan@gmail.com. Will mail you the details on how to avail this ebook and the price you need to pay. In the mail, kindly mention your Full Name and Contact No.

Note:- With this e-Book, you get “DAL Exercise” ebook absolutely Free.

Please click the link below to see the preview of e-book.

Ebook-Preview